LEGO tanár továbbképzés

2016.07.11-2016.07.20 között a Csabrendeki Általános Iskola adott otthont a „Mindstorm to brainstorm” Erasmus+ projekt „Train the trainer” elnevezésű tanár továbbképzésének.

Ezen a továbbképzésen a projektben résztvevő valamennyi iskola tanárai képviselték magukat. (6 ország tanárai – portugál, olasz, észak-ír, román, török, magyar).
A 10 napos program során megismertük, hogy a többi országban hogyan tudják beépíteni az oktatás gyakorlatába a LEGO Mindstorm EV3-at, illetve más típusú programozható roboteszközöket (Ozobot, OzoBlockly. MAKEYMAKEY, Sphero). Konkrét gyakorlatokon modelleztük, hogy az egyes részfeladatok hogyan hajthatók végre meghatározott időkereten belül, illetve magunk is kipróbálhattunk egyes feladat típusokat (pl. kerék felhasználása nélkül mozgásra képes robot építése, a robot motorerejének növelése, … ).
Az egyik nap látogatást tettünk a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán. Itt dr. Magyar Attila docens tartott előadást nekünk a Lego Mindstorm NXT és EV3 működéséről, programozási lehetőségeiről. Bepillantást kaphattunk a robotika labor munkájába is (humanoid robot, drónok, …).
Jose Soares (Portugal) a Sphero programozható gömbről tartott előadást, melyen csabrendeki gyerekek is részt vettek, s melynek használatát azonnal ki is próbálhatták.
A résztvevőknek a tíz nap alatt természetesen lehetőségük volt a környék látnivalóinak a megtekintésére is
Élményekben gazdagodva, új ismereteket megismerve zárult a továbbképzésünk.
A tréningről készített képek az alábbi linken láthatóak:

https://www.youtube.com/watch?v=hTvt0C1VKH4

Gősi Zoltán