Iskolakert

        

Tavasz az Iskolakertben

 (Workshop)

 

        2024. április 12-én került megrendezésre első Mentorkerti nyílt napunk.

         Nagy örömünkre szolgált, hogy az iskola és a falu apraja-nagyja, valamint a környező települések iskoláinak, óvodáinak képviselői is szép számmal megjelentek rendezvényünkön.

         A program keretein belül lehetőség volt többek közt megcsodálni a gyerekek segítségével művelt kertet, a velük készített különböző termékeket és az iskolakertben fellelhető gépeket is.

          Saját gyűjtésű vetőmagok, virághagymák, gumók, palánták és sarjadékok leltek új gazdára a börze ideje alatt.

             A délután igazán kellemes hangulatú beszélgetéssel telt, ahol gyakorlati praktikákat lehetett kérdezni a biokertészkedés csínjáról bínjáról, illetve a résztvevők tapasztalatot is cserélhettek egymással.

         A gyermekek és a felnőttek is szívesen vettek részt kerti kvízjátékunkban, ahol érdekes feladványokkal találkozhattak. Az egyik legnépszerűbb játék a különböző gyógy-, és fűszernövények illatának felismerése volt.

         A legnagyobb érdeklődést az iskolakertben termelt kolbásztök, illetve luffatök keltette. Talán elképzelhetetlennek tűnhet, de a szivacstök mosogatásra, takarításra és fürdésre is alkalmas!

         Az esemény idején finom falatokat és limonádét fogyaszthattak az ide látogatók, melyek alapanyagai is az iskolakertben termettek, kerültek feldolgozásra.  

         Örömmel tölt el bennünk, hogy a mi iskolakertünk nem csak egészséges élelemmel látja el művelőit, de különleges élmények színtere is!

Ruska Ibolya tanítónő

 

 

 

Az Iskolakertekért Alapítvány  és az Energiaügyi Minisztérium közös pályázatán a Csabrendeki Általános Iskola Iskolakertje, MENTORKERT címet nyert el .

Az iskolakert fejlesztését az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM, Iskolakert Alapozó Alprogram V. üteme tette lehetővé 2024-ben, a szükséges eszközök, képzés biztosításával és szakmai segítségnyújtással.

A programhoz kapcsolódó első kerti Nyílt napunkat 2024. április 12-én rendezzük.

 

 

„Kerttestvérek”  találkozóján jártunk

Az elmúlt 1 esztendőben, az Unilever Magyarország és az Iskolakertekért Alapítvány közös, „Delikát Kerttestvér” pályázatának köszönhetően, jelentős szakmai fejlesztés részese lehetett a csabrendeki Iskolakert. A program zárása a budapesti Hermann Ottó Intézet rózsakertjének konferencia épületében zajlott szeptember 29-én, Szent Mihály napján, mely jeles nap a régi időkben is a gazdasági év záró időpontja  volt.

A mintegy 200 fős rendezvényen 5 mentor kert (Csabrendek, Debrecen, Egyházasrádóc, Jászberény, Vecsés) mutatta be éves terméseit és a tanulókkal közösen előállított kerti termékeket. Bemutatkozott 5 újonnan kialakított „Kistestvér” kert is (Apátistvánfalva, Budapest, Budaőrs, Debrecen, Lepsény).  A jó hangulatú, egész napos programon iskolánkat 16 fő, 5-8. osztályos tanuló képviselte. Az 5 mentor, „Nagytestvér” kert bemutatkozását, a kiállított termékeik sokszínűségét, a fejlesztések magas színvonalát úgy ítélte meg az Iskolakertekért Alapítvány kuratóriuma, hogy mindegyik közösség munkáját elismerő oklevéllel és pénzjutalommal különdíjazta.

Köszönjük a felkészülést segítő szakmai támogatást a Csabtex Ruházati Szövetkezetnek, a Tarka-Barka Virág és Ajándékboltnak és a sümegi GA Design Digitális Nyomdának!

 

 

Kerti Nyílt nap

Március 25-én, Nyílt napi rendezvényen fogadtuk a Lepsényi Fekete István Általános Iskola küldöttségét az Iskolakertben. A programok érintették az egészséges táplálkozás, a tudatos fogyasztói magatartás erősítésének témakörét és a természetvédelmet is. Az események délutáni része a nagyközönség számára is nyitott volt, melyen vetőmag és szaporítóanyag börzét, termékkóstoltatást és bemutatót szerveztünk.

 

Magaságyás

November 19-én (szombaton) lelkes kis csapat gyülekezett a csabrendeki Gyakorlókert előtt, hogy Polgár Tivadar keze munkáját dicsérő magaságyásunk végső helyére, s feltöltésre kerüljön. A 4. osztály tanulói, kis- és nagytestvérek, szülők, pedagógusok a hideg idő ellenére tettre készen álltak neki a munkálatoknak, hisz a tökéletes magaságyás elkészítése csak a siker kezdő lépése. Szükség van még az ideális rétegrend kialakítására is, hogy jövőre bő termés legyen a jutalmunk.

Miután ágyásaink közös erőfeszítés után végleges helyükre kerültek, az ügyeskezű apukák felerősítették a keretekre a fóliát, s elhelyezték a vakondhálót is.

Ezután kezdődhetett a feltöltés! Ehhez a gyerekek nádat gyűjtöttek, aprítottak, levelet gereblyéztek, kisebb gallyakat gyűjtöttek.

Ezt követően jöhetett a magaságyás lelke, az érett komposzt. A fiúknak nem kis erőfeszítésükbe került ennek hordása, viszont nagyon kitartóak voltak, s végül a rétegeket is elegyengették.

Mire megtelt ágyásunk, bizony kissé mindenki elfáradt. Így jól esett a duruzsoló kályha mellett megmelegedni, forró teát szürcsölni, pogácsát és sütit majszolni, miközben sült krumpli illata lengte be a kis helyiséget.

Végezetül magaságyásunkba beültetésre került az első növényünk is: Simonyai Dóra által hozott fokhagyma.

A déli órákban mindenki büszkén és elégedetten tért haza a jól megérdemelt pihenésre.

Köszönjük a segítséget!

Ruska Ibolya

  1. évfolyam osztályfőnöke

316046074_528782482189483_3952683312735053437_n

 

 

 

Delikát Nagytestvérek lettünk

Eredményesen pályáztunk a Delikát Kerttestvér programra. A jelentkezők közül a csabrendeki Iskolakert, az öt kiválasztott „Nagytestvér” egyike. „Kistestvérünk” a Fejér megyei, Lepsényi Fekete István Általános Iskola. Szeretnénk, ha a kialakítandó kapcsolat mindkét intézmény tanulói, pedagógusai számára érdekes és hasznos lenne!

 

Vendégek Lepsényből

Lepsényi „Kerttestvéreink” tanárai és az intézmény vezetője látogatott el kertünkbe. Vendégeink megismerkedhettek kertünk történetével, a kert növényeivel és élettelen alkotóelemeivel. Az ismerkedő beszélgetést követően megnézték, hogyan zajlanak őszi kerti tevékenységeink. A bemutatkozást a „Kis Ezermester” szakkör tagjai segítették.

Csabrendek, 2022. október 04