Iskolakert

„Kerttestvérek”  találkozóján jártunk

Az elmúlt 1 esztendőben, az Unilever Magyarország és az Iskolakertekért Alapítvány közös, „Delikát Kerttestvér” pályázatának köszönhetően, jelentős szakmai fejlesztés részese lehetett a csabrendeki Iskolakert. A program zárása a budapesti Hermann Ottó Intézet rózsakertjének konferencia épületében zajlott szeptember 29-én, Szent Mihály napján, mely jeles nap a régi időkben is a gazdasági év záró időpontja  volt.

A mintegy 200 fős rendezvényen 5 mentor kert (Csabrendek, Debrecen, Egyházasrádóc, Jászberény, Vecsés) mutatta be éves terméseit és a tanulókkal közösen előállított kerti termékeket. Bemutatkozott 5 újonnan kialakított „Kistestvér” kert is (Apátistvánfalva, Budapest, Budaőrs, Debrecen, Lepsény).  A jó hangulatú, egész napos programon iskolánkat 16 fő, 5-8. osztályos tanuló képviselte. Az 5 mentor, „Nagytestvér” kert bemutatkozását, a kiállított termékeik sokszínűségét, a fejlesztések magas színvonalát úgy ítélte meg az Iskolakertekért Alapítvány kuratóriuma, hogy mindegyik közösség munkáját elismerő oklevéllel és pénzjutalommal különdíjazta.

Köszönjük a felkészülést segítő szakmai támogatást a Csabtex Ruházati Szövetkezetnek, a Tarka-Barka Virág és Ajándékboltnak és a sümegi GA Design Digitális Nyomdának!

 

 

Kerti Nyílt nap

Március 25-én, Nyílt napi rendezvényen fogadtuk a Lepsényi Fekete István Általános Iskola küldöttségét az Iskolakertben. A programok érintették az egészséges táplálkozás, a tudatos fogyasztói magatartás erősítésének témakörét és a természetvédelmet is. Az események délutáni része a nagyközönség számára is nyitott volt, melyen vetőmag és szaporítóanyag börzét, termékkóstoltatást és bemutatót szerveztünk.

 

Magaságyás

November 19-én (szombaton) lelkes kis csapat gyülekezett a csabrendeki Gyakorlókert előtt, hogy Polgár Tivadar keze munkáját dicsérő magaságyásunk végső helyére, s feltöltésre kerüljön. A 4. osztály tanulói, kis- és nagytestvérek, szülők, pedagógusok a hideg idő ellenére tettre készen álltak neki a munkálatoknak, hisz a tökéletes magaságyás elkészítése csak a siker kezdő lépése. Szükség van még az ideális rétegrend kialakítására is, hogy jövőre bő termés legyen a jutalmunk.

Miután ágyásaink közös erőfeszítés után végleges helyükre kerültek, az ügyeskezű apukák felerősítették a keretekre a fóliát, s elhelyezték a vakondhálót is.

Ezután kezdődhetett a feltöltés! Ehhez a gyerekek nádat gyűjtöttek, aprítottak, levelet gereblyéztek, kisebb gallyakat gyűjtöttek.

Ezt követően jöhetett a magaságyás lelke, az érett komposzt. A fiúknak nem kis erőfeszítésükbe került ennek hordása, viszont nagyon kitartóak voltak, s végül a rétegeket is elegyengették.

Mire megtelt ágyásunk, bizony kissé mindenki elfáradt. Így jól esett a duruzsoló kályha mellett megmelegedni, forró teát szürcsölni, pogácsát és sütit majszolni, miközben sült krumpli illata lengte be a kis helyiséget.

Végezetül magaságyásunkba beültetésre került az első növényünk is: Simonyai Dóra által hozott fokhagyma.

A déli órákban mindenki büszkén és elégedetten tért haza a jól megérdemelt pihenésre.

Köszönjük a segítséget!

Ruska Ibolya

  1. évfolyam osztályfőnöke

316046074_528782482189483_3952683312735053437_n

 

 

 

Delikát Nagytestvérek lettünk

Eredményesen pályáztunk a Delikát Kerttestvér programra. A jelentkezők közül a csabrendeki Iskolakert, az öt kiválasztott „Nagytestvér” egyike. „Kistestvérünk” a Fejér megyei, Lepsényi Fekete István Általános Iskola. Szeretnénk, ha a kialakítandó kapcsolat mindkét intézmény tanulói, pedagógusai számára érdekes és hasznos lenne!

 

Vendégek Lepsényből

Lepsényi „Kerttestvéreink” tanárai és az intézmény vezetője látogatott el kertünkbe. Vendégeink megismerkedhettek kertünk történetével, a kert növényeivel és élettelen alkotóelemeivel. Az ismerkedő beszélgetést követően megnézték, hogyan zajlanak őszi kerti tevékenységeink. A bemutatkozást a „Kis Ezermester” szakkör tagjai segítették.

Csabrendek, 2022. október 04