Tanulmányi kiránduláson a tapolcai NHSZ telephelyén

 

Tanulmányi kiránduláson a tapolcai NHSZ telephelyén

            Hosszas tervezést, szervezést követően, jó hangulatú, tartalmas kiránduláson vehettek részt a Csabrendeki Általános Iskola 4. és 5. osztályos tanulói november 11-én. Az utazást, a 2022. évi Fenntarthatósági témahét egyik nyertes pályázatának köszönhettük. Iskolánk volt az ország egyik legtevékenyebb közössége, mely a Te Szedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióheti részt vételéért került díjazásra.

            A hulladékkezelési központ látogatása során Szalma Sándor kirendeltségvezető volt a házigazdánk. Tájékoztatójából megismerhettük a hulladék útját a központba kerüléstől, mérlegelésen, válogatáson, tömörítésen, bálázáson keresztül, egészen az újrahasznosításig, vagy a deponálásig.

            Érkezéskor a csoport is mérésre került, hogy jobban érzékeltetni tudják velünk a naponta a válogatóba bekerülő hulladék mennyiségét. (A 37 fős csoport tömegének kb. 40-szerese kerül be a telepre 1-1 kukásautóval!) Láttuk a válogató részleget, ahol hatalmas méretű hulladékhegy várt a szelektálásra. (A gyerekek némelyike felfedezni vélte a nagy hulladékkupacban a tőlük beszállított szemetet is. )

Vendéglátónk sok érdekességet mesélt a telepen végzett munkákról. A szállító szalag sebességének kiválasztásától, a különböző berendezések működéséig. Megtudtuk tőle, hogy munkatársaival 44 környékbeli településről szállítják és kezelik rendszeresen a kommunális és a szelektíven gyűjtött hulladékot. A hulladékkezelő és válogató üzem mellett egy lakossági hulladékudvar is szolgálja a települések lakosságát. Ott a kommunális hulladékok közé nem rakható egyéb hulladékok átvétele történik. Arról is informált bennünket Sándor bácsi, hogy a szelektív gyűjtés során bekerült hulladékokat ők további 10 fajtára válogatják szét. Hogy alkalmassá váljanak különböző termékek előállítására, másodlagos nyersanyagként.

A látogatás végén, a tevékenységeinket támogató szervezetek ajándékait és oklevelet vehettek át a gyerekek. A mosható bevásárló táskával a nejlon szatyrok kiváltására igyekszünk ösztönözni tanulóinkat. Az oklevéllel pedig elismertük a környezetünk megtisztításáért végzett önkéntes tevékenységüket!

További képek

315208706_823895518883987_1066425718078125592_n